Att lyckas på nätet som affiliate

Den nya trenden är att extraknäcka som affiliate. Vissa lyckas till och med göra det till sitt heltidsjobb. Nedan får du grunderna du behöver för att lära dig mer om affiliate och vad detta innebär. 

En affiliatesajt är i princip en sajt som hjälper andra sajter, alltså företag, att få kunder och trafik. Du lägger alltså länkar till företagssajterna på din sajt och som tack för ökad trafik, köp eller klick på länken får du betalt. Låter enkelt, eller hur? Låt dig inte luras. Det kräver hårt arbete.

För det första måste länkarna på din sajt vara lockande. De ska locka besökarna att faktiskt klicka på dem och gå vidare. Det betyder att du måste ha en sajt med bra text och snygg layout för att besökarna ska ta den på allvar. Och länkarna ska erbjuda tillgång till sådant som din sajt eller en enkel googlesökning, inte gör. Som direktlänk till en vara som du har recenserat eller en tjänst som besökarna borde prova på.

Sedan är det kruxet med hur man får betalt. Förr i tiden fick man betalt per antal klick på länken. Så länge någon klickade på länken, fick du pengar. Detta ledde dock till att folk missbrukade systemet och klickade själv, eller bad vänner att klicka, vilket generade massa pengar till affiliatesajten utan att företaget som betalade fick något i retur.

Nuförtiden är det vanligt att få en slant på eventuellt köp som besökaren gör hos företaget. Du måste alltså ha en sådan bra sajt, med så pass lockande information att det leder till ett köp. Detta har gjort det svårare att lyckas med affiliate, men köpet behöver inte genomföras på en gång. Personen som klickar på din länk får en harmlös cookie i sin dator som övervakar besökarens internetbesök i upp till 30 dagar. Om personen gör ett köp under denna period, kommer det att registreras att besökaren från första början kom från din affiliatesajt, och du får betalt.

Nedan följer några affiliatenätverk som du kan skriva upp dig på: