Ny webbläsare med Windows 10

Bara i dagarna dök en rapport upp om att Microsoft kan komma att lansera en ny webbläsare tillsammans med sitt ny operativsystem, Windows 10.

Windows 10 kommer att skeppas med inte bara en, utan två, webbläsare. Den första är en uppdaterad version av deras redan existerande webbläsare Internet Explorer 10, men även en ny, enklare webbläsare som hittills går under kodnamnet Spartan.

Spartan skall ha skrivits om från grunden och kommer att marknadsföras som ett lättviktigare alternativ till Internet Explorer. Det kommer att ha stöd för tilläggsprogram och kan även komma att bli tillgängligt på andra plattformar, som Android och iOS.

Trots att många PC-ägare idag använder webbläsare som Chrome och Firefox, har mätföretaget Netapplications producerat siffror som tyder på att Microsofts Internet Explorer fortfarande är den mest populära webbläsaren, tydligen har den en andel på hela 58%. Chrome har i jämförelse 20% sedan slutet av november 2014.

Det spekuleras dock att en annan anledning till lanseringen av en ny webbläsare kan vara för att Microsoft vill lämna Internet Explorers något skamfilade rykte bakom sig.