Moderna skogsmaskiner driver hela branschen framåt

Utvecklingen inom IT och teknologi går stadigt framåt på alla plan i nästintill alla branscher. Det kommer ut nya utgåvor, nya modeller och bättre uppdateringar på i princip allt – inklusive jord- och skogsbruksmaskiner.

Vad är nytt i maskinerna?

Det är lätt att tro att exempelvis skogsmaskiner är ganska enkla; ungefär som lite större traktorer. Moderna skogsmaskiner är dock betydligt mer avancerade än så. Som exempel kan vi ta maskinerna från Komatsu Forest. De är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner och har till exempel tagit fram skördare i vilka MaxiFleet kan installeras. Det är det första fleet management-systemet i världen och gör det möjligt för företag att sammanställa, presentera och söka igenom all den data som maskinen ifråga genererar.

Andra innovationer inkluderar teknologi som förbättrar arbetsmiljön. Att ta sig fram i skogen på ojämnt underlag kan vara obekvämt och bullrigt. Därför har Komatsu Forest tagit fram en hydraulisk hyttfjädring, som ska dämpa buller och göra det smidigare att ta sig fram genom marker utan större påfrestning i högre fart.

När det gäller nya projekt som är på gång så kommer ofta gamla favoriter tillbaka fast med en ny uppgradering i bagaget. Komatsu 855 är en sådan modell; numera är boggilyften på den individuell. Det betyder att både höger och vänster sida av boggin kommer gå att styra individuellt. Detta är något som efterfrågats av åkarna för att förenkla framkomligheten i svårare terränger.

Utbildning för nya maskiner

Bilmekaniker behöver idag allt mer teknologiskt kunnande för att kunna serva och hantera avancerade bildatorer. Dagen skogsbrukare är inte annorlunda. Nya maskiner kräver ny kunskap tack var de många nya funktioner som introduceras. I studierna ingår mycket praktik för att eleverna ska få så stor inblick som möjligt i hur allt fungerar och ska utföras. Det är viktigt att det finns både entreprenörer, förare och mekaniker för att få allt att gå runt.