Arbetsplats för stillasittande jobb

När man jobbar inom it eller ekonomi så blir dagarna vanligtvis fyllda av sittande, sittande och ännu mera sittande. Att sitta still är i sig självklart dåligt för hälsan men något som kanske mest märkbart påverkas är muskler och leder.

För även om inte allt för många tänker på det så ökar en dålig arbetsställning risker för muskel och ledproblematiker så som musarm och spänningshuvudvärk. Vet du vad du behöver göra för att få en mer hälsosam sittställning och arbetsmiljö?

Det viktigaste med arbetsställningen är att sittställningen är avslappnad samt att man får in lite variation. På så sätt finns det möjlighet att göra fria rörelser utan större ansträngning. För att kunna göra detta så krävs det att man har både ett skrivbord och en stol som går att ställa in efter dina förutsättningar.

Även om det självklart är bra att kunna ställa in så många saker som möjligt så kan det många gånger räcka med en enkel stol som är höj och sänkbar.

När du sitter ner skall dina fötter sitta platta mot golvet och ryggen skall få stöd. Händerna och armarna skall kunna vila på skrivbordet så att axlarna är avslappnade.

Enkla förbättringar

Det finns ett antal enkla saker man kan göra för att förbättra arbetsställningen på direkten. Det första är att börja med jämna avbrott där man ställer sig upp och sträcker på sig. Att få stretcha leder som börjat bli stela är ett mycket bra steg i rätt riktning. Om du har möjligt att höja och sänka bordet enkelt så är det mycket gynnsamt att ha ett hög och sänkbart skrivbord och på så sätt växla arbetsställning.

Ljus

Även ljuset är något som kan påverka hållningen. Detta på grund av att man kan börja luta sig närmare skärmen om ljuset är för dåligt eller om det reflekteras i bilden så att text blir svårare att tyda.